Wattana Panich — один з найпопулярніших ресторанів Бангкока, розташований в районі Эккамае (Ekkamai). Щодня сюди приходять сотні відвідувачів, щоб поласувати смачними супами і тушкованими стравами. Але секрет вишуканих страв, що подаються в цьому ресторані, багатьох жителів Заходу може просто відлякати. (esoreiter.ru)
Одним з найпопулярніших страв у «Ваттана Панич» є густий м’ясний суп з локшиною, приготований з рубаної яловичини (фрикадельок, тушкованого м’яса, субпродуктів) і спецій. Але найважливіший інгредієнт унікального супу — це бульйон, який, як не дико це звучить, варився 45 років. Замість того щоб кожен вечір виливати залишки бульйону в каналізацію, кухарі обережно проціджують його і залишають зберігатися, щоб на наступний день використовувати в якості основи для приготування нового супу. Вони надходять так щодня протягом сорока з гаком років і вважають це головним секретом своєї вигадки.
«Ваттана Панич» використовує старий, давно вже забутий багатьма метод приготування їжі, здавна відомої в цій країні як м’ясне блюдо мисливця. Даний спосіб припускає безперервну варіння супу з додаванням до нього різних свіжих компонентів. Завдяки цьому, як вважають знавці, бульйон вбирає максимум смаку і аромату інгредієнтів. Правило, загалом-то, проста: чим довше бульйон вариться на вогні, тим краще він стає. Правда, тайський ресторан довів цей принцип, можна сказати, до крайності.
Як пише журнал BK Magazine, після закриття закладу кухаря «Ваттана Панич» охолоджують залишився бульйон і поміщають його в холодильник, а далі він знову використовується в якості своєрідної «приправи-основи». Кухарі додають в нього близько 25 кг яловичини, аромат якої вбирається у цей витриманий десятиліттями фантастичний бульйон, постійно підсилюючи його смак.
Сьогодні рестораном керує вже третє покоління власників. Його нинішній господар Наттапонг Кавинунта (Nattapong Kaweenunta) з повною впевненістю говорить, що троє його підростаючих дітей стануть наступним поколінням, керуючим Wattana Panich. Що б не сталося, можна напевно сказати: вони будуть використовувати все той же «вічний бульйон».
А якщо, дивлячись на фотографію (трохи вище), ви здивуєтеся «зовнішнього вигляду» великого металевого котла з його жахливими нашаруваннями, то майте на увазі, що це всього лише сліди 45-річного приготування унікального супу. Власники «Ваттана Панич» завели традицію не тільки не виливати залишки бульйону, але і не чистити котел після ненавмисного випліскування супу. Не гігієнічно? Для нас, мабуть, так. Зате вельми екзотично і, як кажуть, дуже смачно.